KATALOG
Przykłady zastosowań pomp
Usługi inżynieryjne
Hydranty i sprzęt
koszyk jest pusty0 zł0
Przedmioty w koszyku
koszyk jest pusty
KATALOG
koszyk jest pusty0 zł0
Przedmioty w koszyku
koszyk jest pusty
0
Przedmioty w koszyku
koszyk jest pusty
FILTR PRODUKTÓW
Dostępność towaru
Cena , PLN
Wydajność, m3/godz
Wysokość podnoszenia, m.w.St
Moc, kW
Zasilanie
Materiał
Zastosowanie
Producent
Seria pomp
Typ Pompy
Typ napędu
Rodzaj instalacji
Kraj pochodzenia
Wyczyść
Pomoc w doborze
+48 22 390 63 48
Dział sprzedaży
W przypadku jakichkolwiek pytań podczas składania zamówienia, prosimy o kontakt pod wskazanym numerem telefonu.

Lub wypełnij formularz na stronie
Pomoc w doborze

Pompy z elastycznym wirnikiem

Pompy z elastycznym wirnikiem
Dostępność towaru
Cena , PLN
0
Wydajność, m3/godz
0
Wysokość podnoszenia, m.w.St
0
Moc, kW
0
Zasilanie
0
Materiał
0
Zastosowanie
0
Producent
0
Seria pomp
0
Typ Pompy
0
Typ napędu
0
Rodzaj instalacji
0
Kraj pochodzenia
0

Wirnikowa pompa spożywcza

Prawie wszystkie gałęzie współczesnego przemysłu spożywczego (mleczarski, piekarniczy, cukierniczy, olejowo-tłuszczowy, produkcja napojów alkoholowych i bezalkoholowych itp.) wykorzystują w swoich procesach produkcyjnych - wirnikową pompę spożywczą. Jest to specjalny rodzaj sprzętu, który zapewnia delikatne pompowanie składników lepkich i płynnych, pozwala na zachowanie struktury pompowanej cieczy, a także zawartych w niej składników.

Wirnikowa pompa spożywcza

Pompa wirowa (inne jej nazwy to lamelowa lub pompa z miękkim wirnikiem) należy do grupy pomp łopatkowych. Posiada specjalną konstrukcję, która zapewnia odwracalną pracę sprzętu, a także możliwość samozasysania. Korpusem roboczym pompy jest wirnik osadzony mimośrodowo względem środka obudowy urządzenia. Podczas obrotu zmienia się objętość między łopatkami wirnika, tworząc w ten sposób wypływ pompowanej kompozycji na ssaniu. Dzięki temu możliwe jest zapewnienie pompowania surowców lub gotowych produktów o różnym stopniu lepkości, a także z wtrąceniami o różnej wielkości.

Pompa wirnikowa: zastosowania

Pompę wirnikową do żywności można śmiało nazwać jednym z obowiązkowych rodzajów urządzeń pompowanych w wielu rodzajach produkcji:

  • przemysł mleczarski (przewóz mleka, śmietany, kefirów i innych przetworów mlecznych fermentowanych, ziaren sera, a także jogurtów, w tym z kawałkami owoców i jagód);
  • przemysł piekarniczy (rozruszniki pompowe do różnych rodzajów pieczywa, ciasta na gofry, naleśniki);
  • produkcja wyrobów cukierniczych (przenoszenie miodu, syropów i nadzień, płynnych ciast, polew, kremów itp.);
  • produkcja napojów (wypompowywanie soków, kompotów, kwas chlebowy, wino, napoje bezalkoholowe, piwo);
  • przemysł olejowo-tłuszczowy (transfer surowców i wyrobów gotowych w postaci ketchupów, sosów, majonezów, olejów pochodzenia roślinnego, tłuszczów);
  • produkcja produktów konserwowych (pompowanie „drobnych” surowców w postaci zielonego groszku, kukurydzy, roślin strączkowych).

Ponadto pompy wirowe są aktywnie wykorzystywane przez nowoczesny przemysł hodowlany i drobiarski, zapewniając wysoką jakość, staranną i terminową „dostawę” różnych mediów na etapach produkcji lub przygotowania.

Urządzenie i zasada działania pomp wirowych

Już z samej nazwy wynika, że pompa spożywcza z wirnikiem ma w swojej konstrukcji wirnik

Wirnikowa pompa spożywcza

Z reguły wirnik jest elastyczny, wykonany z elastomerów, a do ich montażu w konstrukcji pompy przewidziana jest specjalna komora robocza.

W wirniku elastyczne łopatki obracają się, przesuwając w ten sposób ciecz z rury ssącej w kierunku rury ciśnieniowej. Zapewniając delikatne pompowanie cieczy o różnej strukturze, składzie i lepkości.

Mówiąc o parametrach technicznych pomp wirowych warto przede wszystkim zwrócić uwagę na:

  • dopuszczalna lepkość pompowanej cieczy – do 6000 cPs;
  • dopuszczalna temperatura pracy – do +90°С;
  • ciśnienie robocze w układzie - do 4 bar;
  • wydajność sprzętu – 0,3-72 m3/godz.;
  • wydajność samozasysania pompy - do 6 metrów;
  • dopuszczalna jest obecność różnych wtrąceń w pompowanej cieczy.

Montaż takiej pompy w system - jest maksymalnie prosty, pozwala na dalszą konserwację bez wyjmowania sprzętu z rurociągu lub linii. Miejsce i opcję instalacji dobieramy w zależności od konkretnego przypadku jej zastosowania.

W zależności od specyfiki zakresu jego zastosowania i cieczy roboczej, elementy wykonane z różnych materiałów (np. z wyłączeniem utleniania lub innych procesów chemicznych), a także różnego rodzaju wirniki, uszczelnienia mechaniczne, a nawet połączenia elementów mogą być stosowane w projekt pompy.

Dostępne są następujące konstrukcje dla pomp wirowych:

  • nieosłonięty wał;
  • przez napęd pasowy itp.
  • pompa z silnikiem elektrycznym;
  • z motoreduktorem;
  • z przetwornicą częstotliwości (lub z mechanicznym wariatorem prędkości);
  • na stelażu (opcjonalnie na wózku);

Dzięki temu producent może być maksymalnie elastyczny w stosunku do potrzeb aplikacji i wymagań klienta takiego sprzętu.

Całe „nadzienie” z reguły ukryte jest w obudowie wykonanej ze stali nierdzewnej. Jest to mocny i trwały materiał, odporny na uszkodzenia mechaniczne i działanie chemiczne wielu składników.

Główne zalety i wady pomp wirowych

Powszechne wdrożenie w różnych branżach, a także na różnych etapach procesu produkcyjnego pozwala śmiało stwierdzić, że pompa wirowa do produktów spożywczych firmy „Technologia LLC” - to naprawdę skuteczne rozwiązanie, które ma wiele niezaprzeczalnych zalet.

Mówiąc o oczywistych zaletach takiego sprzętu, przede wszystkim warto zwrócić uwagę:

  • niezmiennie wysoka jakość wykonania i montażu;
  • zwykłe płyny;
  • lepkie kompozycje (w zależności od lepkości dobierany jest parametr prędkości wirnika w pompie).
  • korpus pompy wykonany ze stali nierdzewnej;
  • możliwość samozasysania z głębokości do 6-7 metrów, co z kolei otwiera szerokie możliwości wyboru miejsca instalacji urządzeń;
  • pompa pompuje ciecze w obu kierunkach (jest to dość pożądane i wygodne, zwłaszcza w przypadku kompozycji o lepkiej strukturze);
  • równomierny, stabilny, bez skoków ciśnienia przepływ wsadowy surowców, co pozwala na zastosowanie pomp wirowych, w tym do dozowania lub pakowania;
  • delikatne pompowanie – gdy ciecz się porusza, jej struktura nie zostaje naruszona, zachowana jest integralność cząstek i pierwiastków wchodzących w skład kompozycji;
  • sprzęt pracuje równie skutecznie we wszystkich pozycjach montażowych.

Osobno należy powiedzieć, że przy wszystkich oferowanych możliwościach pompa wirowa ma stosunkowo prostą konstrukcję (brak zaworów, możliwość szybkiego demontażu, płukania korpusu). Dzięki temu zapewniona jest łatwość konserwacji, a w razie potrzeby naprawy takiego sprzętu.

Wydajność pompy jest wprost proporcjonalna do prędkości wału, co pozwala bezpiecznie używać jej nie tylko do pompowania płynu roboczego, ale również jako pompy dozującej.

Cechy konstrukcyjne pracy pozwalają stworzyć laminarny (równomierny) przepływ czynnika roboczego, wyklucza się pienienie lub zniszczenie struktury samej cieczy lub zawartych w niej cząstek stałych.

Wirnikowa pompa spożywcza

Pompa wirnikowa umożliwia pompowanie:

  • kompozycje zawierające cząstki stałe o różnej wielkości (maksymalna dopuszczalna wielkość takich cząstek jest określona przez parametry swobodnego biegu wirnika w pompie);
  • ciecze zawierające gazy;

Po raz kolejny powiemy osobno o możliwości odwrotnej pracy, to znaczy, że wirnikowa pompa spożywcza jest w stanie pompować czynnik roboczy (ciecz, lepka kompozycja itp.) W różnych kierunkach. Ułatwia to usunięcie resztek kompozycji z pompki, aby wyczyścić ją po pracy.

Wśród zalet takiego sprzętu warto również zwrócić uwagę:

  • stosunkowo niski koszt (analogi o podobnych parametrach i możliwościach mogą kosztować o rząd wielkości droższe);
  • szeroka gama wersji pomp o różnych cechach konstrukcyjnych (np. otwarty wał). Wybór konkretnej opcji uzależniony jest od branży, w której sprzęt jest użytkowany, w jakim środowisku pracy pracuje i na którym konkretnym odcinku procesu produkcyjnego taki sprzęt jest instalowany.

Czy są jakieś wady takiego sprzętu? Mówiąc o nich, warto wyjaśnić następujące punkty:

  • krótkotrwała praca pompy na sucho (zwykle lepiej tego unikać, ponieważ taka praca prowadzi do intensywnego zużycia wirnika);
  • mogą wystąpić ograniczenia dotyczące trybu temperaturowego czynnika roboczego (skład pompowany);
  • pompy wirowe wymagają regularnej konserwacji okresowej (ale to znacznie wydłuży żywotność sprzętu).
Filtr towarów
Dostępność towaru
Cena , PLN
Wydajność, m3/godz
Wysokość podnoszenia, m.w.St
Moc, kW
Zasilanie
Materiał
Zastosowanie
Producent
Seria pomp
Typ Pompy
Typ napędu
Rodzaj instalacji
Kraj pochodzenia
Wyczyść
Używamy plików cookie, aby strona była dla Ciebie lepsza.